OMURGA HASTALIKLARI
VE CERRAHİSİ

SpinalKord Yaralanmaları (Omurilik Yaralanmaları)

Omurilik yaralanması özellikle 16-30 yaşlar arasında sık görülür ve bu yaştaki hastalar tüm olguların %53.1’inioluşturur.Sebep olarak sıklık sırasıyla trafik kazaları, düşmeler ve ateşli silah yaralanmaları sonucu görülmektedir.

Spinal kord (omurilik)

Spinal kord 46 cm uzunluğundadır kafa tabanından bele kadar uzanır. Omurilikte bulunan sinir hücreleri birinci motor nöron olarak bilinir aynı zamanda demet şeklinde sinir lifleri bulunmaktadır. Omurilikten çıkan sinirler ise spinal sinir olarak bilinirler bu sinirlerde ikinci motor nöron olarak bilinirler. Omurgalar kuyruk kemiği haricinde dörde ayrılır.

  • Servikalvertebra (1-7) boyun bölgesini içerir.
  • Torasikvertebra (1-12) sırt bölgesini içerir.
  • Lombervertebra (1-5) bel kısmını içerir.
  • Sakralvertebra (1-5) kalça kısmını içerir.

Spinal kord yaralanmasının tipleri ve seviyeleri

Yaralanmanın ciddiyeti yaralanmanın seviyesi ie ilgilidir. Yaralanma beyne ne kadar yakınsa, fonksiyonların kaybı okadar fazla olur. Daha aşağıdaki yaralanmada daha fazla motor ve duyu fonksiyonu korunabilir.

Tetrapleji (kuadripleji) (boyundan aşağı felç olması) omuriliğin boyundan hasarlanması ile olur ve dört uzuvda da etkilenme sözkonusudur.Parapleji omuriliğin torasikyadalomber bölgeden hasarlanması ile olur belden aşağısında felç olması halidir.